Загальний порядок зняття показів засобів вимірювання та оплати спожитої електричної енергії

Опубліковано maks на

  • Зняття показів засобів вимірювальної техніки
    Згідно з пунктом 2.3.14 Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі – Правила), постачальник послуг комерційного обліку відповідає за забезпечення процесу зняття показів засобів вимірювальної техніки. Це здійснюється відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку електричної енергії (ККОЕЕ).
  • Обсяги споживання електричної енергії
    Відповідно до пункту 2.3.13 Правил, обсяг спожитої електричної енергії визначається за кожен календарний місяць, який є розрахунковим періодом. Розрахунок здійснюється на підставі зняття показів лічильників або іншими способами, передбаченими ККОЕЕ. Це означає, що наприкінці кожного місяця споживач отримує дані про фактичне споживання електроенергії.
  • Послуги комерційного обліку
    Послуги комерційного обліку, що включені в тариф на передачу або розподіл електричної енергії, надаються операторами системи без додаткової оплати споживачам у рамках укладеного договору. Це передбачає надання таких послуг безкоштовно в межах тарифу. Якщо ж виникає потреба в інших послугах комерційного обліку, які не передбачені тарифом, вони надаються на платній основі.Приклад таких послуг може включати додаткові вимоги щодо спеціалізованого зняття показів або встановлення додаткового обладнання.
  • Зчитування показів лічильників
    Розділ 8.6 глави VIII ККОЕЕ передбачає кілька способів зчитування показів лічильників:
    • Самостійно споживачем. Споживач має право самостійно знімати покази зі своїх лічильників та передавати ці дані постачальнику.
    • Оператором системи або постачальником послуг комерційного обліку (ППКО). Ці організації можуть самостійно знімати покази, виконуючи цю функцію відповідно до договору та Кодексу.
    Постачальник електроенергії має право на безперешкодний доступ до засобів обліку електроенергії на об’єктах споживача (за умови пред’явлення службового посвідчення). Це може бути необхідним для візуального або автоматизованого зняття показів, а також для звіряння фактично використаних обсягів електроенергії із споживачем. Звірка підтверджується підписанням акту між сторонами.
  • Обов’язки споживача щодо доступу
    Споживач електроенергії зобов’язаний забезпечити безперешкодний доступ представникам постачальника послуг комерційного обліку, електропостачальника або оператора системи для зняття показів. Це означає, що споживач повинен надати можливість працівникам електропостачальника доступитися до лічильників, коли це необхідно. Доступ має бути наданий після пред’явлення представниками службових посвідчень.
  • Розв’язання сумнівів щодо показів
    У випадку, якщо у споживача виникають сумніви щодо правильності показів лічильників або щодо суми, зазначеної в документі на оплату (рахунку), він має право подати заяву на розгляд відповідного учасника роздрібного ринку, який виставив рахунок. Це може бути електропостачальник або оператор системи розподілу.
  • Оплата за спожиту електроенергію
    Відповідно до п. 4.1 Правил, оплата за електричну енергію та супутні послуги здійснюється у грошовій формі згідно з умовами укладеного договору.
    • Датою оплати вважається дата, коли кошти були зараховані на спеціальний рахунок електропостачальника або оператора системи розподілу, відкритий в уповноваженому банку.
  • Форми оплати
    Існують кілька форм оплати за спожиту електроенергію:
    • Планові платежі з перерахунком. Споживач може здійснювати планові щомісячні платежі, після чого проводиться остаточний перерахунок за фактичними показами лічильника.
    • Попередня оплата. Споживач сплачує наперед за очікуваний обсяг електроенергії, а потім здійснюється остаточний розрахунок після зняття показів лічильника.
    • Оплата за фактично спожиту енергію. Споживач здійснює оплату на основі фактичного обсягу спожитої електроенергії, який визначається за показами комерційного обліку.
  • Умови та терміни оплати
    Усі умови щодо форми оплати, терміни здійснення платежів (попередніх, планових або остаточних) зазначаються в договорі між споживачем і електропостачальником або в комерційній пропозиції до договору.
  • Порядок розрахунків
    Розрахунки між споживачем та електропостачальником здійснюються за даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку. Ці дані підтверджують обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та спожитої електроенергії.
  • Наслідки несвоєчасної оплати
    Якщо споживач не здійснює оплату вчасно, згідно з договором, передбачена сплата неустойки (пені) та інших санкцій, передбачених законодавством.
    У разі несплати остаточного рахунку, постачальник або оператор системи мають право обмежити або припинити постачання електроенергії до об’єкта споживача.

0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *